Our projects


Wayfinding system - Vltavská

First project by Architekti bez hranic in public space focused on uplifiting of neglected maze of underpasses near Vltavská metro station.

Each route we differentiated by color and applied directions, signs and pictograms to help pedestrians and cyclists to navigate in this complex underpass system. The Wayfinding System was festively opened to the public within the Different City Experience in 2017 and was supported by City council of Prague and Karel Komárek Foundation.


Public wardrobe

With this project we are trying to help counter fast fashion and raise awerness about over-production of our clothes and its ecological and social issues.

Public wardrobe also foster community life and new relationships between neighbors. We try to inspire and share our know-how, so anyone can start their own Public wardrobe in their neighborhood.

The idea is simple. You can leave clothes, shoes and other accessories you don't need in The Wardrobe and take, what you need. It's open for everyone to use and share. Our goal is to make Public wardrobe to be a part of every city furniture.


Hranice architektury

Hranice architektury (Borders of architecture) is a series of public debates with the goal to discover field of architecture beyond its typical understanding.

Hranice architektury bring architects and other professionals to one table to discuss topics related to architecture from more than architects point of view. Discussion evenings provide a view of one topic from different angles, or vice versa, different views meet and intersect to find common ground.

More about discussed topics in BLOG (only in Czech).


Architecture of coexistence

Architecture of coexistence introduces different possibilities of solving social problems. The starting point for this documentary series was the demythisation of terms such as social housing, socially excluded localities, excluded and disadvantaged.
The series focuses on Central European examples of the so-called good practices, where local communities try to create, usually without help, a functional social and material background for a decent and dignified life. The key to the selected localities was the important role of architects and artists, who actively participate in these projects and belong to the principal initiators of changes. The series aims to bring a new perspective on social sustainability in cities.

The documentary series Architecture of coexistence was made in cooperation with Artyčok.TV and Architects without Frontiers.


Cemetery cross in Čelákovice

The large cross in the cemetery is a dominant feature that embodies a piety for the diceased, who are buried in a different cementries. This cross stood in the old cemetery in Čelákovice. However, it has not been restored in the new cemetery. The intention of the town of Čelákovice is to build a large dominant granite cross, where citizens will be able to remember their loved ones. The project is part of the "Ahoj krásné Česko" campaign.


Grill point - Čelákovice

Another project in which Architekti bez hranic participated in the Cif campaign, was the design of a barbecue area in Čelákovice. The intention of the city is to create a community grillpoint in the recreational area near the river Elbe. Grillpoint will be used for meetings, family gatherings or concerts of local country bands. The grill place is located near the bike path among the greenery overlooking the river. The barbecue area is complemented by waste bins and bike racks. Grillpoint is designed to fit into the surrounding landscape, which is supported by designed planting.


Pedestrian underpass in Jeseník

In the summer 2020, Architekti bez hranic designed the revitalization of an underpass in the center of the town Jeseník as part of the "Ahoj krásné Česko" campaign.

The aim of the new design was to improve the neglected space, which has not been reconstructed since the early 1990s. The underpass has a great potential forming a connection between the main square and the the former monastery. It is frequently used by the locals, and it was therefore chosen as a place that deserves more attention. The design worked with the restoration of the original mosaic and the refurbishment of information cabinets. An integral part was the modification of surfaces and replacement of insufficient lighting.